Natuurgeneeskundige Praktijk Jussen

Mind, Body and Soul

5 Natuurgerichte principes

In mijn praktijk werk ik volgens de vijf natuurgerichte principes. De diagnose en behandelmethode wordt pas vastgesteld als ieder van deze vijf principes in onderstaande volgorde zijn doorlopen.

Energie is daarbij de basis voor het functioneren van het menselijk lichaam. Zonder energie, kunnen de overige vier principes niet functioneren.

Energie

Alles in en om ons heen bestaat uit energie. Zo is er grofstoffelijke energie die zich bevindt in materie, zoals bijvoorbeeld ons lichaam. Daarnaast heb je ook fijnstoffelijke energie die zich bevindt in alles wat 'niet zichtbaar' is, denk bijvoorbeeld aan de 'lege ruimte' om ons heen, onze chakra's en ons auraveld. De energiestromen in en om ons lichaam zijn noodzakelijk om te kunnen functioneren.

De Ayurveda beschouwt het lichaam daarom als energetisch systeem dat voortdurend in interactie is met haar omgeving. Ayurveda baseert zich daarbij op de 5 elementen (ether, lucht, vuur, water en aarde) die elk staan voor vijf fases van verdichting van energie.

Bij de geboorte heeft ieder mens een unieke -en voor deze persoon optimale- verhouding tussen deze elementen. Gedurende het leven kan deze verhouding afwijken door allerlei interne en externe factoren. Als deze afwijkingen te groot worden ontstaan er klachten en/of ziekten.

Samen met de cliënt ga ik op zoek naar de oorzaak van deze afwijking en formuleer een plan om het (energetische) evenwicht te herstellen.

Daarnaast kan ook het geven van een IET behandeling (Integrated Energy Therapy) onderdeel zijn van de aanpak.

Ook het innemen van Bachbloesems kan de energiestroom positief beïnvloeden. De 7 categorieën waarin Bach zijn 38 bloesems heeft verdeeld hebben een relatie met de 7 chakra´s. Het innemen van een Bachbloesem heeft een positieve werking op het bijbehorende chakra. Dietmar Kramer heeft dit verder uitgewerkt en een relatie gelegd tussen de meridianen en zogenaamde Bloesemsporen, waarmee de meridianen rechtstreeks te beïnvloeden zijn.

Prikkeloverdracht

De stroming van energie vindt plaats in alle lagen van ons lichaam. Het zenuwstelsel is één van deze lagen en wordt ook wel het communicatienetwerk van het lichaam genoemd. Via de hersenen wordt er namelijk door overdracht van impulsen (prikkels) gecommuniceerd met de rest van het lichaam. Als deze prikkeloverdracht goed functioneert, worden de signalen aan alle delen van het lichaam duidelijk doorgegeven en kunnen energieblokkades worden opgespoord. Zonder een goede geleiding kunnen functies van het menselijk lichaam stagneren.

Vanuit Ayurvedisch perspectief is het zenuwstelsel verbonden met de (hierboven genoemde) elementen lucht en ether. Deze combinatie wordt binnen Ayurveda gezien als de drijvende kracht achter de meeste aandoeningen. Vandaar dat Ayurveda uitzonderlijk veel aandacht besteed aan het reguleren, kalmeren en in evenwicht houden van deze elementen met behulp van voeding, remedies en leefstijl. Ook Bachbloesemtherapie en IET ondersteunen de prikkeloverdracht.

Drainage

In deze hectische maatschappij worden ons lichaam en geest regelmatig belast met gifstoffen in geestelijke of stoffelijke vorm. Doordat ons lichaam hier dagelijks mee wordt verontreinigd, is er veel energie nodig om deze gifstoffen af te voeren. Indien de gifstoffen niet kunnen worden afgevoerd, kan dit invloed hebben op het communicatienetwerk van het lichaam waardoor het genezingsproces kan vertragen. Het is daarom van belang om onszelf regelmatig te reinigen van geestelijke en stoffelijke ballast. Binnen Ayurveda staat het gebruik van juiste voeding, laxeermiddelen, kruidenremedies alsmede oliebehandeling (in- en extern) ter beschikking om onszelf te reinigen van afvalstoffen.

Voeding

Een goede voeding is nodig om het lichaam te voorzien van voedingsstoffen die we nodig hebben om optimaal te functioneren. Als het lichaam onjuiste voeding krijgt, kan dat leiden tot ziekte. Deze onjuiste voeding kan bestaan uit simpelweg ongezonde voeding, maar ook uit (gezonde) voeding die eerst wellicht goed voelde maar op een bepaald moment niet meer. We noemen dit ook wel de verdraagzaamheid van deze stoffelijke vorm van voeding. De verdraagzaamheid kan invloed hebben op het functioneren van ons menselijk lichaam en op onze psyche.

Ayurveda besteed veel aandacht aan de juiste voeding, dat wil zeggen: voeding die ervoor zorgt dat de elementen in balans blijven of raken. Ook geeft Ayurveda richtlijnen ten aanzien van de tijden waarop we voedsel consumeren en de wijze waarop, steeds afgestemd op ieders unieke basisconstitutie.

Naast de fysieke vorm van voeding is er ook een geestelijke vorm van voeding. Ook als het gaat om geestelijke voeding kan Ayurveda ingezet worden, met name door evenwicht te brengen in de mentaal-spirituele conditie: Triguna.

Bachbloesems werken direct op emoties en overtuigingen in die je geestelijke voeding belemmeren.

Levenskunst / psyche

Fysieke, emotionele, mentale, spirituele en energetische aspecten van een mens zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Het is daarom belangrijk om naast de fysieke gesteldheid, ook naar de emoties en gedragspatronen te kijken. Door bewust te worden van bepaalde belemmerende patronen die mogelijk het helingsproces beïnvloeden, kun je deze denk- en gedragspatronen veranderen.

Als laatste stap is het dus belangrijk op zoek te gaan naar deze patronen en te kijken hoe deze op een gezonde manier doorbroken en losgelaten kunnen worden.

Met behulp van technieken uit de Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) help ik de cliënt moeilijke en onveranderlijke situaties in het leven te accepteren en ervoor te zorgen dat problemen niet langer zijn of haar gedachten en leven beheersen, zodat er ruimte ontstaat voor ontspanning, geluk en innerlijke vrede.

In al mijn consulten vormt psyche / levenskunst een essentieel onderdeel van het behandelplan.

Ⓒ 2014-2022 Praktijk Jussen